Ert besök hösten 2020 dokumenteras med helt uppslag i vår nya bok om Kulturgatan. Det är två sidor som du kan läsa i bilagan nedan.

Toppen att vi får ha med detta och så fint foto!
 
Mvh
Dorte Gottlieb
Kulturgatan Bodafors

Läs hela inlägget »

Riksförbundets utmärkelser delas normalt sett ut vid Riksfotoutställningen som i år skulle ha ägt rum i Umeå i slutet på maj. Men av kända skäl pga av pandemin så årets Riksfotoutsällning inställd.

I år är Dick Wåhlin en av totalt sex fotografer i landet som skulle ha fått mottaga en utmärkelse från Riksförbundet. Fram till och med i år är det drygt 60 fotografer i landet som fått utmärleser av Riksförbundet. 

Det här innebär att Dick från och med nu kan lägga till utmärkelsen ARSF = Artist Riksförbundet Svensk Fotografi i meritsammanhang inom foto.

Diplom och Kavajnål är redan utsänt per post. 
 

Läs hela inlägget »
Etiketter: rsf utmärkelse

Även Leif Arvidsson har tävlat i 7th Swedish International Small Print Exhibition 2021och blivit belönad för två bilder:

”Car mechanic ” - Accepterad
”Minimalistic” - ISF HM 

För att se Leifs fina och belönade bilder följ den härt länken till Externa resultat

Ett stort grattis till Leif

Läs hela inlägget »

Mats Persson har tävlat i 7th Swedish International Small Print Exhibition 2021och blivit belönad för två bilder:

”Interior with a message” - Accepterad
”Minimalistic” - MIPS HM = Malmö International Photo Society Honour Mentioned

För att se Mats fina och belönade bilder följ den härt länken till Externa resultat

Ett stort grattis till Mats

Läs hela inlägget »

Den 15 april 2021 har Imanuellskyrkan hängt utställning från fotoklubben.
20 bilder i urval från tre årgångar av Förr och Nu. 
Bilderna är utställda i olika delar av kyrkan och utställningen kan besökas under kyrkans öppettider. 
Utställningstid tills vidare.  

Läs hela inlägget »

Påsikt Färg:

Stefan Beckman ”Leksaksbilar"

Snyggt med skärpan på den bil som sticker ut i färg gentemot de övriga.

Per-Olof Gäddlin ”Trandansen”
Underbart tagen bild när livet är som bäst. Skådespelet kan börja: Tranornas dans.

Bo Svensson ”Rishög”
Att kunna visa en rishög med sådant liv är bra gjort och ger en vidare upplevelse. Bilen kanske varit någon form av tävlingsbil- se förstärkningarna inuti bilen och ger bilden en historia i all sin enkelhet. Fin färgåtergivning och en bra och djärv beskärning. Bra skärpa med ett väl inramat innehåll.

Dan Bäckman ”Bilaffären”
Reflexen i fönstret med fler bilar gör den spännande.

Lars-Ove Andersson ”Nissan crossing”
En påträngande reklambild där budskapet förstärks av mannen i bakgrunden. Den röda färgen bidrar också till uppmärksamheten.

Påsikt Svv:

Dan Bäckman ”Bilparkering”

Ett ögonblick i konsumtionssamhället.

Ulrica Carlson ”Snörally”
En bild som man kanske går förbi. Om man ändrar utsnittet så man kommer närmare bilarna då blir det en helt fantastisk bild med fart och fläkt.

7 Göran Unemyr ”Sista färden”
Jag tilltalas av bilens placering i bilden, på väg utför, verkligen i ”livets slutskede” och med en väl avvägd svärta. Kampen mot eller med himlen ger ytterligare en dimension i slutskedet. Bra genomarbetad bild med fint innehåll och ett tydligt budskap.

7 Göran Johannesson ”Bagge”
En riktig pärla beundras med nostalgi i blicken. En fin bild tagen med bra skärpa och fokusering. Styrkan i bilden är mannen. Undrar vad han tänker.

7 Karin Lundgren ”Risig men betald”
Fin kamouflerad bil, gömd och glömd. Passar väl in i skuggan och ger en fin stämning.

7 Berthil Johansson. ”Obefintlig övergång”
En bild tagen i rusningstrafik. Damen i centrum fångar ens uppmärksamhet.
Kommer hon över gatan? Det är bara att vänta och se. Snyggt med siluetten av kvinnan i centrum.


 

Läs hela inlägget »

Hej fotovänner!

Jönköpings Kommun inbjuder till fotoutställning. Klubben får ersättning
12500 kr mot att kommunen får använda tre bilder.


Motto: ”Mitt möte med naturen i Jönköpings Kommun”  
                             
Påsiktsbilder, 30x40 cm inkl vit passepartout (snyggast i klubbens svarta ramar).
Max 3 bilder per fotograf, färg eller svartvitt väljer du själv.
Märk med namn, bildtitel och fotoplats. Utställning juni till september på kv. Ödlan. Lämna till Berthil senast 13 april.                       
berthil41johansson@gmail.com. 0706-793602.

Inget möte i april
Inlämning som vanligt. En färg och en svartvit. Påsikt 30x40 cm inkl
vit passepartout. Fritt motto. Vi planerar för utställning i Hembygds-
gården i Hovslätt i sommar och besökarna är jury. Om utställningen
inte kan genomföras har Berthil klart med extern jury.
Lämna till Berthil senast 13 april.  

Fältskjutning till Åsens By den 24 april
Egen transport. Samling kl 09.00 vid parkeringen Åsens By. Ta med
eget förmiddagsfika. Lunch på Bauergården i Bunn.
Förhandsanmälan senast den 19/4 till leifarvidsson44@gmail.com
eller 070-3682990. 
 
Storfoto i höst
Motto: ”Vind”, digitala bilder. 3 – 4 digitala bilder. Mer info senare.
 
Hälsningar
 
Leif A

P.S. Ännu några få som inte har betalat medlemsavgift.
250 kr till Swish 123 409 06 84.
 
 
 

Läs hela inlägget »

Plats 1-7 utan inbördes ordning:

Majken Eirestål ”Neonljus”
En bild som tyvärr saknar den grundskärpa som jag tycker denna typ bild bör ha. Har den kanske förevigats med en av alla dagens telefoner? Bäst tycker jag om de blå detaljerna som bryter av i det grå och gula i kvällningen.

Berndt Tenlid ”Kvartetten” Just rött är min absoluta favoritfärg. Det skulle kunna skojas bort med att det med andra ord är lite för lite lingon i bilden. Vill inte heller kalla bilden risig.

Göran Johannesson ”Höstlövet”
Ett motiv som jag själv skulle kollat in. En dragning åt höger ger lite spänning. Det orangea lövet är ju komplementfärg till det blå vattnet och blir ju på så sätt extra spännande. En finess är att man kan i vissa program minska en del av det gröna inslaget i vänster kant. På så sätt blir det mer blått som kontrasterar mot lövet. Det är inte säkert att bilden skulle hoppat upp i listan men en ide´ jag fick. Dessutom gillar jag ju löv. Gärna lagom vissna och halvruttna.
Bild 341. Margareta Unemyr ”Händer som formar” En bra bild som skulle göra sig fint i en kollektion om drejning. Allt stämmer men i konkurrensen så blir det tyvärr utanför listan.

Ulrica Carlson ”Längtan till bal”
Ännu en gång flickan som är på väg till balen. Bra harmonierande färger och snyggt avvägt med skärpa enbart på personen. Själv hade jag nog höjt kontrasten ett snäpp. Flickans pose är härlig med handen och armen som sträcker det tunna tyget. När sedan håret dras iväg av vinden får man ytterligare ett uttryck för rörelse och fart. Möjligen kunde bilden beskurits ett litet litet snäpp i överkant. En lång diskussion och bra att bilden sätter fart på legoklossarna uppe i skallen.

Berthil Johansson ”Solenergi” Denna bild kallas Solenergi. Själv tror jag det mest kommer vattenkraft i trådarna.

Leif Arvidsson ”Vallmorött” För mig som är en stor älskare av Gotland så känns detta foto som en sida i albumet. Motiv som ständigt förändras och vallmon som skiftar mycket i olika ljus och framträder så annorlunda på hur de växer i förhållande till sin omgivning. Översta blomman i knivskarp fokus och vackert motljus blir dekorativt. Allt som är i oskärpa är ju även det en del av bilden och ingår ju i kompositionen. Totalt sett tycker jag att här stämmer det mesta.

Per-Olof Gäddlin ”Skarvfiske”
En hemsk fågel och en vacker fisk. Motljuset i fenorna lyfter bilder och skuggspelet i ytan och vattnet är även det ett vackert inslag i en mörk bild. Men ändå perfekt inställda skuggpartier så att man inte missar uttrycket i skarvens huvud.

Monica Engstrand ”Solnedgång över Cuiping Hill” Fotografen har fängslats av det vackra landskapet och att solen är på vägen ner. En situation som lätt fyller minneskorten fortare än mycket annat. Bra att man har full koll i skuggorna i landskapet. Man är ju som åskådare väldigt långt bort (i dubbel bemärkelse) men en och annan detalj gör bilden lite intressantare. Vackraste partiet tycker jag är hela övre delen av bilden. Det orangea solljuset till höger drar över i mycket fina toner från det blå vänstra hörnet. Om inte dessa färgskiftningar funnits tror jag bilden inte alls varit lika attraktiv.

Erhard Gollenia ”Längtan” Den skira bryggbilden som sätter fantasin i rörelse. Inte den allra vassaste eller skarpaste i tävlingen men en av de mest tilldragande. Vem brukar sitta här? Fotografen och någon mer kanske? Känns inte som så arrangerad som man själv hade önskat men sikten bort över sjön är så himla fascinerande. 

Plats 1-6:
                                                                                                                                                               
6. Lars-Ove Andersson ”Morgonsol”
Bildens stora förtjänst är dess uppbyggnad. Två lika former och bjärt kontrasterande ljussättningar. Säljes till LRF!

5. Karin Lundgren ”Höst i harsyraskogen”
Imse Vimse Spindel på upptäcksfärd i morgonljuset. Färgen och skärpan leder blicken till det verkliga motivet. Lagom oskarpt ser man även några tecken på annan växlighet.

4. Dan Bäckman ”Den helige mannen” 
En bild med hela tre motiv. Lila gubben (inte lilla), familjen svensk och supermarket. Påpassligt fotat men jag hade gärna sett att familjen saknats. Den går ju inte att maska bort heller. Den lila ”profeten” i det perfekta ljuset är som en rörlig staty framför affären som med färg och form blir till ett fyndigt vykort från Grekland.


3. Bo Svensson ”Agility”
Action till 100%. Perfekt skärpa på ”papillonnens”  fokuserade blick. Handledaren däremot i mer oskärpa vilket understryker att fotografen valt stor bländare och en snabb tid. Föredömligt uppbyggd bild. En bild på en agilitytävling blir inte så mycket bättre än så här. Plus att det renderar till tredje pris.

2. Göran Unemyr ”Mandelblom”
Detta är en bild ide´ som jag själv aldrig skulle komma på. Antingen hade det blivit blommorna eller modellen. Så nu kan ni ju tänka tillbaka på vinnarbilden i svartvitt. Kom denna då tvåa för att den har samma ingredienser? Nej absolut inte. Snyggt jobb helt igenom. Vita blommor och vita prickar i sjaletten ramar in ett vackert öga (och ögonvita) med superskärpa.

1. Anders Lundgren ”Knut”
Bofinken
Knut intog direkt en av de översta platserna i denna tävling. Det finns som oftast flera bra saker som gör att en bild attraherar en betraktare. Fågelns egen riktning stämmer överens med grenarnas och allra finaste grejen i kråksången är Knuts färg harmonierar till 100 % med färgerna i bokskogen. En av de bästa bilder jag sett i år men vi är ju bara i februari…..

Läs hela inlägget »

Plats 7 utan inbördes ordning:

Majken Eirestål ”Parasit”
Bilden som ”härstammar” från en granskog. Detta var menat som ett skämt. Jag har svårt att känna fotografens tanke bakom bilden. Eller är det sorgen över att ett träd har dött? Eller att det är barkborren som eventuellt har slagit till?

Erhard Gollenia ”Frosten”
Jag förstår tanken och ser motivet. Själv skulle jag nog försökt krypa lite närmare. Men det är ju lätt att säga för mig. Tekniskt sett bör man öka kontrasten och lägga på något mer skärpa. I motivets närhet finns absolut möjligheter till riktigt bra bilder. Det kunde kanske också blivit en fin färgbild?

Berthil Johansson ”Trygga ramar”
En fin idé och ett förmodat snabbt kameraskott. Fågelungen är motivet och hunden får stå för faran i bakgrunden. Hunden som jag förmodar är svart känns lite för lättad för att få godkänt av mig. Min teori är att hunden skulle upplevts mer som större eller som ett större hot om den varit betydligt mörkare. Dessutom skulle inte kornstrukturen upplevts som störande. Denna bild kunde gott fått en bättre placering om tekniken imponerat.

Dan Bäckman ”Vinterdag”
En bild som visar att i denna klass heter det svartvitt. Ett stort plus för det! Uppbyggnaden störs tyvärr av alla komponenter som spretar åt olika håll. Den slingrande ”ormen” som är bildens verkliga motiv får alldeles för många detaljer som drar bort blicken. Himlen med dess moln och rök är välgörande i bakgrunden.

Göran Johannesson ”Stranden” Så en bild där fotografen hållit igen med den svarta färgburken. Min uppfattning är att gråvädret är härskande och då kunde man pytsa på lite med svärta och kontrast. Motivet är bra och inbjuder till fotografering. Himlen saknar inte struktur och så man kunde lätt skapat en mer iögonfallande bakgrund. Kan bara säga att själv hade jag gått loss till hundra. Nästan så man sett Omberg i bakgrunden.

Lars-Ove Andersson ”Lekfullt”
Här är i alla fall en bild som verkligen som har stöt i skuggpartierna och ändå en fin teckning. Denna bild hade jag som en fundering på att få komma bland de sex bästa men så blev det nu inte. Pojkarna har ett bra spel sinns emellan som gör bilden lite intressantare. Vågen som slår upp skapar även den en riktning in i bilden. Båtarna på ”redden” tillför inget extra och utan dem hade bilden känts ännu bättre. Ändå inget man klonar bort.

Karin Lundgren ”Paraply i naturen”
Naturens lilla paraply som känns översatt från färg till grått från en skirt softad morgonbild från smålandsskogen. Ja, jag skrev just grått för att saknar några partier där man kunde fått se det sota till lite extra. Bilden hade inte blivit skarpare i detaljerna men borde framstå så att man visar mer på det korta skärpedjupet.  Och på så sätt styrt betraktarens ögon. Kontrasten hade fått anpassats därefter.

Monica Engstrand ”Stolt Yaokvinna”
Ett av alla porträtt. Vill bara framhålla att det är bra att man har hållit igen i skuggpartierna. Den långa örsnibben med örhänget blir ett viktigt element. Bra komposition.

Per-Olof Gäddlin ”Svanmorgon” Bild som väcker lite tankar. En är att jag nog själv skulle backat ut lite grand. Röken och speglingarna i vattnet misstänker jag skulle bli än bättre med en mörk ”ram”. Trots att svanen skulle blivit något mindre antar jag att den blivit vackert centrerad.

Margareta Unemyr ”Balansgång”
En tämligen enkel bild men så påpassligt tagen. Själv är man höjdrädd men icke den grabben. Just hans flaxande vänsterarm och foten som lyfter över kanten är två faktorer som drar intresset till sig. Det räcker så. Så då går vi över till sjätte plats. 

Plats 1-6 

6. Göran Unemyr ”Min nya keps”
Åter ett fint porträtt där skäggstubben lyser i motljuset. Det korta skärpedjupet accentuerar närheten till mannen. Att hans högra öga inte är riktigt skarpt är inget som stör. Kort skärpedjup är inte fel. Fick han möjligen en ny keps som modellarvode?5. Ulrica Carlson ”Glädje”
Man blir smittad av tjejens varma leende. Att bilden dessutom heter ”glädje” är ju inte så konstig. Just bildtexter är annars inte något jag själv brukar kolla så noga innan bedömningen är klar. En mjuk kopia trots att skuggan är tämligen kraftig. Jag antar att fotografen tog fler bilder när flickan går emot hen. Vinden som tar tag i klänningen ger också en extra rörelse och det är för mig ett stort plus. Dock ett lite minus för det känns som ”horisonten” lutar en liten liten bit…

4. Anders Lundgren ”Röttle”
Vattenfall är något som även jag gillar. Utan att se bildens namn så insåg jag att det var i Röttle. Ett perfekt inställt framkallningsläge från vitt till svart. Dessutom så är fallets övre delar lite mer träffade av ljus och på så vis känner man av att det är två våningar i fallet. Varför kom då denna bild bara på plats nr 4? Svaret är att tre andra bilder var lite bättre. Inte tekniskt men de lyckades vrida min hjärna ett eller halvt extra varv.

3. Berndt Tenlid ”Fjällgölen”
Bilden som hela tiden fångat mitt intresse. Någon tycker kanske den är lite enkel? För mig har den framkallat känslan av jag vill se den i färg. En för mig annars ovanlig upplevelse. Väldigt bra ”mörkrumsarbete” med andra ord.

2. Bo Svensson ”Grodan Boll”
Grodan som nästan kunde vunnit. Snyggt framkallat och max skärpa i ögat. Grinig som man är sedan urminnes tider så föll nog bilden ned till plats nummer 2 på grund av att grodan ligger allt för centralt i en annars snygg komposition.

1. Leif Arvidsson ”Ingrid W”
och vinner därmed denna klass. En bild som känns väldigt äkta. Hennes handske om rosens stjälk ger äkthet åt en bild som lätt kunde ses som arrangerad. Inget fel med arrangerade foton men detta har hela tiden varit min favorit. Eller i alla fall en av dom. 


 

Läs hela inlägget »

Kommentarer Årets Bild Digitalt

Klass: Digitalt Färg

1: Monica Engstrand - ”Skarvfiskare på bambuflotte”                           
Gruppen var enig om att det här är en klar etta. Fantastisk bild med otroligt perspektiv. Har fotografen legat i vattnet? Ögonblicket är verkligen fångat. Trots att det är mycket action i bilden så är helheten stillhet. Kompositionen är fantastisk med en underbar bakgrund med friläggandet av de blå bergen, grönskan och dimman.  Fin skärpa på huvudobjektet med fiskaren, nät, skarv och båt. Speglingen i vattnet är ett plus. Y:et i nätet med sin gulorange del balanseras av samma färg på båten. Det är en fröjd att betrakta bilden. Grattis till guldplaceringen!

2: Lars-Ove Andersson - ”Gläntan”                                                                      
Ett fantastiskt och spännande foto som påminner om en John Bauer saga. Det otroliga ljuset på de schatterade trädstammarna och rådjurens placering långt ner i bilden skapar en dynamik. Man följer med blicken stammarna uppåt och frapperas av ljuset som går från lite kallt gråviolett till varmt glödande för att återigen fastna på den lilla klungan rådjur som ter sig små mot den överväldigande naturen. Grattis till ett silver! 

3: Karin Lundgren - ”Brudsporre”                                                                           Ett skönt och vilsamt motiv med en vacker blomma till vänster som balanseras upp fint med de gröna stråna till höger. Härligt softat både i för -och bakgrund vilket ger en drömsk atmosfär. Det märks att det är en medveten fotograf. Grattis till bronset.

4: Leif Arvidsson - ”Alma 5”                                                                              Vackert barnporträtt med härlig blick och ansiktsuttryck hos Alma.  Bilden är mjukt softat i fina pasteller med den ljusblå koftan mot den ljusgröna bakgrunden. Bra placering av flickan, möjligen att hon skulle få lite mer luft på höger sida. Säkert en ögonblicksbild då repet är med. 

5: Margareta Unemyr - ”Dig min käresta”                                                                    Ett vackert porträtt med vackert ljus, kontrast och fin placering. Man kan se att hon njuter av hans sällskap. Det vackra, ljusa och skira möter det robusta, mörka och påpälsade. Minner om en saga.  Sedan finns det ju funderingar på varför han är påpälsad medan hon inte är det. 

6: Anders Lundgren - ”Vaksam”                                                                       Mycket vacker bild på en något ovanlig uggla. Ett väl fångat fågelporträtt i sin miljö med härlig belysning och skärpa på ugglan. Väcker en del nyfikenhet: Var har fotografen suttit (ingen markfågel precis)? Bilden hade kanske vunnit på att antingen beskäras till höger eller klona bort de 2 vita fläckar till höger. Fläckarna drar ögonen till sig från huvudobjektet.


Klass: Digitalt Svartvitt

1: Anders Lundgren - ”I spindelns nät” 
Underbart morgonljus, en härlig känsla i bilden. De krispiga grenarna som ramar in bilden. Härlig bokeh. Grattis till guldplacering.

2: Monica Engstrand - ”I nöd och lust” 
Som en berättelse i sin enkelhet, Underbar känsla i bilden. En stämningsfull och öppen bild – man funderar över deras liv. Dock en miss med de tre trådarna/linjerna i bilden eller har vi missat något i bilden? Grattis till silverplacering.

3: Margareta Unemyr - ”Skuggan tar dig” 
Planering bakom fotografiet. Vi funderar nog fortfarande hur skuggorna kom till och vem är skuggan. Kanske kunde modellen vart barfota och att båda fötterna syntes. Härlig bild-ide. Grattis till bronsplacering.

4: Leif Arvidsson - ”Jag ser dig” 
Härligt fångad gatubild. Lekfullt att barnet är större och ler. Ramen runt förhöjer bilden ännu mer.

5: Göran Unemyr - ”Syskonkärlek” 
Snygg ljussättning. Att båda inte tittar in i kameran tycker vi var bra. Bilden är enligt oss, överredigerad och ögonvitorna upplevs väl vita.

6: Ulrica Carlson - ”Cirkel” 
Vacker bild med fin spegling. Kanske bilden borde beskurits uppe- och ner-till, så cirkeln blivit mer iögonfallande.

Läs hela inlägget »
Etiketter: årets bild 2020

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Arkiv

Etiketter