Resultat Månadstävlingen september, digitalt. Motto: diagonal

Bedömning av månadens bild maj 2015  Bankeryds Fotoklubb
Gjord av Åtvidabergs Fotoklubb genom Jenny Sundström och Sören Carlsson

Temat Diagonal är tydligt då en diagonal går från ett hörn till ett motstående i en månghörning. Här behöver inte detta tolkas strikt, men en tydlig linje i någon form från motstående hörn behövs. Intressant är här hur vi påverkas av vår vanliga läsriktning från vänster till höger.

Plats sex  Gungan - Michael Alder

Härlig bild med fin ögonkontakt. Inte en utan fler diagonaler, men tydlig diagonalkänsla finns ändå. Intressant är att spegelvända bilden. Bilden känns aningen hårt skärpt.


Plats fem  Bottennapp - Berndt Tenlid

Mycket tydlig diagonal i ”rätt” riktning. Behaglig färgskala och ett kort skärpedjup som förstärker diagonalen. Ringen för tafsen är dock ett blickfång som något dämpar diagonallinjen. Man behöver inte ens vara fiskare för att gilla bilden.


Plats fyra  Ni och Jag  - Anders Gunnarsson

Bild med budskap. Snygg diagonal som förstärker budskapet med den ensamma fågeln då den går från höger till vänster. Bra utnyttjande av det korta skärpedjupet som också förstärker budskapet. Vacker bild med bra komposition och fina färger. Diagonalen blir tydligare om bilden beskärs både upptill och nedtill. Högdagrarna är på gränsen till att krita ur.

Plats tre   Säcken  - Göran Unemyr

Fint komponerad och beskuren även om hörnen inte utnyttjas. Diagonalens riktning förstärks av mannens rörelse uppåt och kvinnans nedåt. Känner de varandra och pratade de just före bilden togs. Behagliga mjuka färger. Tekniken inte på topp t ex vad gäller skärpan med det vägs upp av andra kvaliteer.
Plats två   Fregattfågel  - Monica Engstrand

Perfekt diagonal med den suddiga fågeln som pricken över i. Huvud och kropp mitt i bilden och en antydan till moln som ger lite innehåll till himlen. Bra! Bra teknik med fina färger och fin skärpa. Som fågelbild sticker den ut genom sin komposition  och med en ”störande” fågel i bakgrunden. Sensorfläcken i himlen borde tagits bort.
Plats ett    Ensamt - Mats Persson

En bild där allt stämmer. Diagonal komposition, de två färgfälten i grönt och brunt med tydlig topografi, spåren i det bruna med ett helt udda spår som bryter mönstret. Det vändande spåret upptill i bilden. Vad har hänt? Traktorn med en ensam människa på ett oändligt fält. En fråga är om man ska klona bort den ljusa fläcken i det gröna?  Grattis!

Några funderingar

Bildstorleken

Tydligen är längsta sida maximerad till 1280 pixlar. Det känns onödigt litet då många i dag har skärmar med högre upplösning. Trots att bilderna är så lågupplösta är det stor skillnad på hur man upplever skärpan. En del bilder här är skarpa o fina i färgerna även betraktade med en högupplöst skärm medan andra verkar oskarpa och lite murriga även förminskade på skärmen. Är det möjligen olika metoder för förminskning i olika program? Värt att undersöka så att alla får bra förutsättningar.

Temat

Det är stor skillnad på bilder där kompositionen från början bygger på en diagonal och bilder där man försöker få till en diagonal i efterhand. Några bilder saknar helt diagonal eller så är inte diagonalen bärande element i kompositionen. Så uppfattar vi bilden ”Trappan till himlen” som kanske blivit placerad om inte korsen varit så dominerande.  Likaså bilden ”Machu Picchu” där vi tycker att de horisontella teraserna konkurrerar. 

Det finns också några bilder där en hårdare beskärning hade varit önskvärd. T ex bilden ”Semester” som nog hade blivit placerad om den hade varit mer beskuren, framförallt upptill.

Bildbedömning är subjektiv. Detta är vårt tyckande och vårt sett att se.

Bland bilderna finns också flera som vi tycker mycket om, men där vi tycker att temat är för otydligt.

Det är svårt men mycket givande att bedöma, dels för diskussionerna, dels för att man måste fråga sig varför man tycker som man gör. Men fint, därför att man få se bilder som utvecklar och är inspirerande. Tack för att vi fick bedöma!


Vid datorn Sören Carlsson

Etiketter: tävlingsresultat

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln