GDPR, ny lag som ersätter PUL från den 25 maj 2018

Den 25 maj 2018 ersätts den tidigare Personuppgiftslagen (ofta kallad PUL) med den nya lagen som heter GDPR. Lagen är till för att skydda den personliga integriteten och reglerar vilka uppgifter som får lagras och på vilket sätt företag får behandla dina personuppgifter. Allting som kan kopplas till en specfik person är i lagens mening en personuppgift och omfattas därmed av reglerna i GDPR. Det är här vi som Fotoklubb och enskilda fotografer också behöver vara lite uppmärksamma. Ett foto kan nämligen också vara en personuppgift om det kan kopplas till en enskild person.  

Lagen gäller i första hand för företag men om du publicerar en bild i sociala medier eller på en Hemsida så kan din bild eventuellt betraktas hamna utanför den privata sfären och därmed omfattas av GDPR. Samtidgt finns det undantag för jornalistiska och konstnärliga syften, så frågan är minsann inte helt enkel. En god tumregel är att när du fotograferar mäniskor så se till att ha deras samtycke särskilt om du avser att publicera din bild i sociala medier eller på en webbsida. 

För dig som vill läsa mer om GDPR för fotografer så finns en bra artikel från Kamera & Bild att läsa här.

GDPR: Så påverkas fotografer av den nya lagen. 
 

Etiketter: gdpr

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln