Årets Bild 2020 Påsikt 

Kommentarer Årets Bild 2020 - Påsikt

Påsikt Färg

1: Monica Engstrand - ”Mamma, pappa, barn”                                                        Ett familjeporträtt som går utöver det mesta vi sett. Att kunna fånga detta på bild är mycket skickligt gjort. Föräldrarna skyddar sina ungar, en unge kollar försiktigt fram i föräldrarnas famn. Den ena föräldern kollar rakt i kameran och undrar vad som händer. Men ungen uppe till höger ”gör bilden”, hen undrar vem fotografen är, ”är detta farligt”? Allt detta i ett fint ljus, behagligt med lite mörk vinjett.                
Grattis till vinsten och till en kanonbild.

2: Per-Olof Gäddlin - ”På kammen”                                                                           En alldeles fantastisk bild från ett stort landskap. Linjen nerifrån och upp som en diagonal i hela bilden, snyggt. Som pricken över i:et kommer det människor som går strävsamt uppåt och de är fint utplacerade över hela kammen. Vackra varma färger. En riktig kanonbild. Någon i juryn tyckte man kunde spegelvänt bilden för att diagonalen skulle gå från vänster till höger. Grattis till silver.

3: Bo Svensson - ”Här är jag”                                                                                       En mycket bra bild av någon sorts groda. Grodan sticker upp och fokus ligger självklart på ögonen, övriga delar i behaglig oskärpa. Vattenringarna runt grodan tillför självklart. Behagliga färger, löven i vattnet bildar någon sorts ring runt grodan. En mycket bra bild, av en händelse i vår natur. Grattis till bronsplaceringen.

4: Michael Alder - ”Skyskrapa”                                                                                  Enkel men bra bild. Något som man kanske kunde kalla ”typisk fotklubbsbild”. Tre färger vitt, o blått och som en sista färgklick lite rött i förgrunden. Bra gjort att det röda kommer lite irriterande långt till vänster, vilket gör att bilden inte blir ”vanlig” utan sticker ut. Den starka blå färgen tillför, förmodligen är bilden tagen mitt på dagen. Snyggt av en driven fotograf.

5: Margareta Unemyr - ”Pojken i fönstret”                                                                 Mycket fint porträtt på en pojke någonstans i främmande land. Pojken sitter lugnt o avslappat i fönstret, ser kanske lite förundrad ut? Kanske han undrar, ”vad händer”. Bra utsnitt, vackra behagliga färger som harmonierar med varandra. Fint ljus. Fin ögonkontakt. Återigen en bra bild.

6: Karin Lundgren - ”Lilla Linnea”                                                                               Mycket vacker bild, där fotografen valt att fokusera på den ena blomman, resten ligger i en behaglig softad oskärpa. Blommans placering perfekt, I bakgrunden skönjer man strån som riktigt ”omringar” blomman. Och som bonus, ett alldeles fantastisk ljus. Grattis till en mycket fin bild.Påsikt Svartvitt

1: Monica Engstrand - ”Oxmannen”
Gruppen var eniga om att det här är en klar etta både i den här klassen och av samtliga bidrag. Kompositionen med mannen och oxen på bron som speglar sig i vattnet är mycket genomtänkt. Det sparsamma ljuset är effektfullt då det framhäver dimmorna och de olika formerna på bergstopparna. Att låta huvudmotivet med mannen och oxen vara i siluett utan att bli för svarta ger en extra dramatik i motivet. Den lilla detaljen med ringarna i vattnet gör ytan mer levande. En vacker bild som man kan titta länge på! Grattis till guldplaceringen!

2: Göran Unemyr - ”Bara geometri”
Ett bra exempel på hur man kan bygga upp en spännande bild med skuggor och ljus. Perfekt ljussättning som ger struktur i de vitkalkade väggarna men också i de mörka valvbågarna. Ljusstrålarna från fönstret skapar ett vackert blickfång. Snyggt utsnitt och ett extra plus för att den mörka valvbågen till höger ger bra balans till fönstret. Grattis till silverplaceringen!

3: Karin Lundgren - ”Cirkulär natur”

Ett vackert motiv där man ser fler detaljer ju längre man tittar på bilden.
Tekniskt väl genomfört med skärpa på stenen och resten i oskärpa. Vacker bokeh medde runda cirklarna.  Den suddiga grenen skapar tillsammans med den skarpa grenen ett spännande djup. Vi tycker den lilla stjärnan vid stenen är detaljen som lyfter en redan bra bild. Grattis till bronsplaceringen!

4 – Margareta Unemyr - ”Bruden”
Skonsamt snyggt ljus vilket ger fina detaljer i ansiktet och klänningen.
Vi tycker att kvinnans ställning upplevs stel i armar och ben men det uppvägs av att motivet tittar till vänster. Snygg bakgrund med brovalven och mönstret i vattnet. Extra plus för det fladdriga tygstycket. 

5: Anders Lundgren - ”Ölands brygga”
Valet av det långa skärpedjupet på strandens stenar tillsammans med den böjda strandlinjen leder blicken in i bilden på ett snyggt sätt. Lite synd att inte hela ekan är med. Kombinationen med suddigt vatten och att resten av motivet är skarpt ger en spännande dynamik.

6: Michael Alder - ”Stenkonst”
Stenarna skapar en spännande grafisk bild med vackert ljus. Tack vare skärpan skapas härlig volym på stenarna. Bilden hade kanske vunnit på att beskäras upptill höger för att renodla de grå stenarna. Ett stort plus att fotografen har gått så nära vilket nästan ger ett abstrakt motiv.

Etiketter: årets bild 2020

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln